flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення на тему: «Аналіз роботи із зверненнями та інформаційними запитами громадян за 2019 рік»

22 лютого 2021, 09:17

Узагальнення на тему:

«Аналіз роботи із зверненнями та інформаційними запитами громадян за 2019 рік»

         Право громадян на звернення є важливим конституційно-правовим засобом захисту та однією із організаційно-правових гарантій дотримання прав і свобод громадян. Задоволення справедливих вимог громадян є одним із найважливіших напрямків стабілізації розвитку та становлення громадянського суспільства.

         Відповідно до статей 1, 3 Закону України “Про звернення громадян” громадяни України мають право на звернення до суду із пропозиціями (зауваженнями), заявами (клопотаннями) та скаргами щодо порушених особистих прав та інтересів.

       У Бершадському районному суді облік звернень громадян ведеться в журналі реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян. Крім того, до автоматизованої системи документообігу суду також вносяться первинні облікові відомості, що стосуються звернень громадян.

      Провівши аналіз документації, встановлено що протягом 2019 року до Бершадського районного суду Вінницької області на дійшло 8 звернень, які стосувалися необхідності аналізу судової практики у сфері захисту прав споживачів, кількості позовних заяв, які надійшли через систему «Електронний суд», підсудності справи, стосовно розгляду справ. Всі вони належним чином опрацьовані відповідно до вимог законодавства та запитувачам надано відповідь у визначені законом строки.

  Матеріали, що стосуються роботи із запитами щодо надання публічної інформації, сформовані належним чином та зберігаються у відповідності до чинного законодавства України.

   Організація роботи з напрямку забезпечення виконання вимог Закону України «Про звернення громадян» контролюється керівництвом Бершадського районного суду Вінницької області.

       Публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених Законом “Про доступ до публічної інформації”.

      Запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться в його володінні (наприклад, інформація щодо використання бюджетних коштів або копія рішення сесії міської ради). Тобто йдеться про раніше створену інформацію, якою володіє розпорядник. Для відповіді на інформаційний запит розпорядник не повинен створювати нову інформацію (готувати аналітику, надавати роз’яснення тощо.

          Бершадський районний суд є розпорядником певного об’єму інформації в зв’язку з чим періодично в дану організацію надходять інформаційні запити в рамках ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

          Реєстрація та облік даних запитів ведеться відповідальною особою в журналі реєстрації інформаційних запитів. Впродовж  І півріччя 2019  року до суду надійшло 10 інформаційних запити  громадян (як поштовою кореспонденцією, так і електронною поштою).

         В цілому, громадяни у своїх запитах клопотали про надання інформації, що стосується безпосередньо роботи суду, кількості працівників апарату, безкоштовних заходів для суддів, суддівської винагороди та ін.

        Усі відповіді на запити надані  у  строк встановлений відповідно до ст. 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

         Матеріали, що стосуються роботи із запитами щодо надання публічної інформації, сформовані належним чином та зберігаються у відповідності до чинного законодавства України.

   Організація роботи з напрямку забезпечення виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» контролюється керівництвом Бершадського районного суду Вінницької області.

     Протягом 2019 року відсутні випадки оскарження відповідей на інформаційні запити та звернення громадян, які подавались до Бершадського районного суду Вінницької області.

         Однією з причин незначної кількості  запитів та звернень громадян є висвітлення інформації про роботу суду на офіційній веб-сторінці та належна робота відповідальних за взаємодію з громадянами  посадових осіб.

         З метою належної організації особистого прийому громадян в суді затверджені графіки прийому громадян головою суду, керівником апарату суду. Графік прийому громадян розміщено у приміщенні суду на довідковому стенді, а також на офіційній веб-сторінці.

 

Помічник судді

Бершадського районного суду                                          Даніленко Є.К.

Вінницької області