flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення по справах про спори про позбавлення батьківських прав за 2016 рік

12 червня 2017, 11:52

Позбавлення батьківських прав є, з одного боку, засобом захисту прав дитини, а з другого - заходом впливу на батьків, які  неналежним чином виконують свої батьківські обов'язки стосовно дитини.

         Справи про позбавлення батьківських прав є справами позовного провадження, тому ця категорія справ підлягає розгляду за загальними правилами підсудності - за місцем проживання відповідача або одного з них, якщо позов подається до обох батьків.

         Якщо в одному позові вимоги про позбавлення батьківських прав поєднуються з вимогою про стягнення аліментів, такий позов може подаватися за вибором позивача, згідно з ч. 1 ст. 110 ЦПК.

          На протязі 2016 року в провадженні  Бершадського районного суду Вінницької області перебувало 1309 цивільних справ, а справ пов’язаних зі спорами, що виникають із сімейних правовідносин з них – 391.

          За даними статистичного звіту, у суді на розгляді перебувало 23 справи про позбавлення батьківських прав.

          З 23 справ такої категорії за рік було розглянуто 20 справ, з них: 9 справ розглянуто з винесенням рішення (7 заочних рішень), 2 позовні заяви залишені без розгляду.

          Зокрема, з 23  справ по яким прийняті рішення, задоволено 14 позовних заяв, 1позовна заява задоволена частково,  в задоволенні 1 – відмовлено, 1 справу передано до іншого суду для визначення підсудності, а 1 справу повернено позивачу, у зв’язку з неусуненням недоліків позовної заяви.

          Зазначене дає підстави вважати, що в абсолютній більшості випадків позовні вимоги заявлені позивачами у справах про позбавлення батьківських прав за узагальнюваний період  були задоволені.

          Залишок нерозглянутих справ про позбавлення батьківських прав на кінець звітного періоду становив 3 справи.

          Дана категорія справ має тенденцію до незначного збільшення.

         Так, в 2015 році перебувало у провадженні суду 19 справ про позбавлення батьківських прав, що на 4 справи менше ніж у 2016 році.

         У розрізі винесення судом позитивних рішень по даній категорії справ слід відмітити те, що у 2015 році було задоволено 12 позовних заява, і лише по 2 справах було відмовлено у задоволенні позову.

          З даного аналізу та вивчення справ вбачається, що при розгляді даної категорії справ  судді приділяють більше уваги дослідженню обставин таких справ, збиранню доказової бази про особу, яку вважають за доцільне позбавити батьківських прав, а також вживали заходи для виклику відповідачів та свідків. 

         Ситуація з дотриманням строків призначення до розгляду справ, пов’язаних із позбавленням батьківських прав, є позитивною.

         Під час провадження таких справ у 2016 році судді дотримувалися строків, передбачених ст.ст. 129,157 України (проведення попереднього судового засідання та судового розгляду).

          З вивчених справ вбачається, що судом своєчасно здійснювалось повідомлення всіх осіб, які беруть участь у справі.

          Слід зазначити, що у практиці Бершадського районного суду Вінницької області частіше стали допускатись заочні розгляди вищезгаданих справ (1 рішення у 2015 році, 7 – у 2016 році). У багатьох випадках відповідачами по даній категорії справ є батько дитини, який не приймає участі у її вихованні та ухиляється від сплати аліментів, а також соціально неблагополучні особи, для визначення їх місця перебування судом докаладається не мало зусиль.

           У випадках, коли вжитими судом заходами не вдалось викликати відповідача в судове засідання для з’ясування його позиції, у разі, якщо  він був належним чином повідомлений про місце і час розгляду справи, в судове засідання не з’явився та не повідомив про причини неявки, суд ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів відповідно до ст.224 ЦПК України.

           99% справ даної категорії розглядались судом із застосуванням звукозаписувального технічного засобу відповідно до ч.1 ст. 197 ЦПК України. 

            Статтею 165 Сімейного Кодексу України визначено перелік осіб, які мають право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав. Такими особами є один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім'ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров'я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла 14 років.

           По даній категорії справ, що розглянуті судом  у 2016 році, позивачами виступали орган опіки та піклування  Бершадської РДА (2 справи) та Гайсинської РДА (1 справа) і фізичні особи – один з батьків, дідусі, бабусі (19 справ ). 

           Згідно із ч. 4 ст. 19 СК України участь органу опіки та піклування при розгляді справ щодо позбавлення батьківських справ є обов'язковою.

         Згідно з ч. 1 ст. 11 Закону від 13 січня 2005 р. «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» органами опіки та піклування є державні адміністрації районів, районів міст Києва і Севастополя, виконавчі органи міських чи районних у містах, сільських, селищних рад.

         Судді Бершадського районного суду Вінницької області  приділяють належну увагу вирішенню питання про повний та повноважний склад осіб, які братимуть участь у справі.    

         Відповідно до положень ст. 19 СК України, орган опіки та піклування подає до суду письмовий висновок щодо вирішення спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

         Суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньої обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

         В абсолютній більшості справ на вимогу суду були надані висновки  органу опіки та піклування виконавчих комітетів селищної та сільських рад про доцільність позбавлення певної особи батьківських прав.

         По кожній окремій справі вказаний висновок брався судом до уваги, допитувався представник органу опіки та піклування, та оцінювався при прийнятті рішення по справі.

         Судом також належним чином вирішуються питання щодо доцільності позбавлення батьківських прав. Позбавити особу батьківських прав можливо тільки на підставі рішення суду. 

          Частиною 1 ст. 164 Сімейного кодексу України встановлено вичерпний перелік підстав для позбавлення батьківських прав:

-         не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

-         ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини;

-         жорстоко поводяться з дитиною;

-         є хронічними алкоголіками або наркоманами;

-         вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

-         засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

         Позивачем у таких справах повинні бути надані належні та допустимі докази того, що відповідач не виконує належним чином свої батьківські обов’язки щодо дитини.

         Для встановлення   таких   обставин судом при прийнятті рішення ретельно оцінювалися докази, якими позивачі   обґрунтовували   свої   вимоги, обов'язково здійснювались необхідні дії для залучення відповідачів у справах та з'ясувались їх позиції. В окремих випадках проводиться допит дитини, відносно якої вирішується питання, для з’ясування ї думки щодо виконання батьками своїх обов’язків.   

          Під час проведення узагальнення встановлено, що жодне рішення Бершадського районного суду про позбавлення батьківських прав не було оскаржено в апеляційному порядку.

          Слід визнати, що в цілому здійснення правосуддя по справах про позбавлення батьківських прав у Бершадському районному суді Вінницької області відповідає вимогам чинного законодавства.

       Проблема позбавлення батьківських прав у регіоні, на який поширюється юрисдикція Бершадського районного суду Вінницької  області, залишається гострою і не вирішеною у повному обсязі.

          Динаміка зростання позовів у цій сфері свідчить про те, що зростає кількість неповних та неблагополучних сімей.

          Судам при розгляді справи даної категорії слід виходити з того, що позбавлення особи батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання про його   застосування слід вирішувати лише після повного,всебічного, об'єктивного з'ясування обставин справи,   зокрема ставлення батьків до дітей, а також, при можливості, враховувати думку дітей у цьому питанні.

        Розгляд судами справ, що тематично належать до однієї категорії та проаналізовані в цьому узагальненні, має свою специфіку порівняно з більшістю інших категорій цивільних справ, оскільки усі вони фактично пов’язані з вирішенням долі дітей. У сучасних правових системах дитина однозначно вважається суб’єктом права та має значний обсяг прав. На міжнародному рівні розробляються і приймаються міжнародно-правові акти, присвячені правам дитини та їх належній реалізації, й Україна є учасницею низки таких договорів. Однак безспірним залишається той факт, що дитина є найбільш вразливою стороною в будь-яких конфліктних сімейних правовідносинах, і саме на її долю випадає найбільше страждань та втрат.

          У випадку коли дитина не проживає в сім’ї і батьки з якихось причин не опікуються її долею, вона фактично позбавлена можливості правового захисту своїх прав та інтересів, оскільки не має представника за законом. Для забезпечення відповідної системи захисту, а також для опіки над дитиною та для її виховання створюється державна система влаштування дітей, позбавлених батьківського піклування.

          Однак, як свідчить практика, формального впровадження такої системи замало для її належного функціонування. Якісне забезпечення прав дітей можливе виключно за умови професійного, добросовісного та сумлінного виконання своїх обов’язків посадовими особами та іншими працівниками, які задіяні в роботі системи державних органів. Це стосується як суддів, так і тих працівників державних органів, які мають повноваження від імені держави здійснювати представництво прав дітей у судах. Адже не варто забувати, що діяльність судів суворо регламентована процесуальним законодавством, а робота суду із забезпечення суб’єктивних прав і свобод, так само як і механізм контролю за якістю роботи суду, потребує обов’язкового ініціювання з боку зацікавленої сторони.

          

Суддя Бершадського районного суду

Вінницької області                                                                  Рудь О.Г.

Вик.  Помічник судді Гук Ю.О.