flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики розгляду судом у 2018 році справ про адміністративні правопорушення, відповідальність за які передбачена ст. 173-2 КУпАП.

03 травня 2019, 11:07

Статтею 221 КУпАП передбачено, що однією з категорій справ про адміністративні правопорушення, що розглядають судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів, є справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст.173-2 КУпАП,  відповідальність за змістом якої настає за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров'ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі його винесення.

П. 3 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про запобігання та протидію домашньому насильству" визначає домашнє насильство як діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Бершадським районним судом Вінницької області області проведено узагальнення судової практики розгляду протягом 2018 року справ про адміністративні правопорушення, відповідальність за вчинення яких передбачена ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

Кількісні показники щодо надходження та розгляду справ про адміністративні правопорушення за ст.173-2 КУпАП протягом 2017-2018 р.р. відображені у наведеній нижче таблиці:

 

Кількість справ, що надійшла до суду у звітному періоді

у 2017 році

408

у 2018 році

252

Кількість справ, що перебувала на розгляді (з врахуванням залишку нерозглянутих справ на початок  звітного періоду)

417

261

Кількість розглянутих справ судом

279

148

Кількість осіб, щодо яких було розглянуто справи

279

148

Кількість осіб щодо яких було накладено адміністративні стягнення

201

102

Кількість осіб, щодо яких було закрито провадження у справі:

78

46

а) у зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення

18

5

б) у зв’язку з закінченням строків накладення адміністративного

33

26

в) у зв’язку з малозначимістю вчиненого адміністративного правопорушення

27

15

       

 

При проведенні узагальнення встановлено, що домашнє насильство має місце в сім'ї незалежно від соціального статусу. Жертвами насильства у сім'ї можуть бути як чоловіки, так і жінки. Але більшість жорстоких та таких, що повторюються, нападів все ж таки здійснюється чоловіками щодо жінок - їх партнерів. Трапляються випадки коли від домашнього насильства потерпають діти, а також особи похилого віку.

Позитивною тенденцією періоду, що аналізувався, є зменшення кількості надходження до суду у 2018 році справ про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 173-2 КУпАП. Значною мірою цьому посприяло те, що 07.01.2018 року було викладено в новій редакції ст. 173-2 КУпАП Закону України від 07.12.2017 року № 2229-VIII.

Згідно санкції ч. 1 ст. 173-2 КупАП до правопорушників, які вчинили домашнє насильство можуть бути застосовані наступні види адміністративних стягнень:

- штраф у розмірі від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (від 170 – 340 грн.) – як вид стягнення застосовується лише з 07.01.2018 року у зв’язку з викладенням в новій редакції ст. 173-2 КУпАП Законом України від 07.12.2017 року № 2229-VIII.

- або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин;

- або адміністративний арешт на строк до 7 діб.

         Види адміністративних стягнень, які були накладені на правопорушників у 2018 році за даною категорією справ можливо переглянути у проілюстрованій нижче таблиці:

 

Штраф

щодо 76 осіб

Громадські роботи

щодо 21 особи

Адміністративний арешт

щодо 5 осіб

 

Проведений аналіз свідчить про те, що основним видом стягнення за ст. 173-2  КУпАП  було накладення стягнення у вигляді штрафу.

Всі види стягнення  застосовуються з урахуванням характеру вчиненого правопорушення, особи правопорушника, ступеня його вини, майнового стану, обставин, що пом’якшують (ст. 34 КУпАП) і обтяжують (ст. 35 КУпАП) відповідальність, в межах санкції ст.173-2 КУпАП.

Крім того, суддями Бершадського районного суду при накладенні адіміністративного стягнення враховувалось достатність застосованого стягнення для досягнення мети перевиховання та запобігання в подальшому вчиненню особою інших правопорушень, що передбачено ст. 23 КУпАП.

Відповідно до ч. 2 ст. 277 КУпАП справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 173-2 КУпАП, розглядаються протягом доби.

При розгляді справ про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 173-2 КУпАП, присутність особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, є обов’язковою. Тому, орган, який склав протокол про адміністративне правопорушення за ст. 173-2 КУпАП, забезпечує явку правопорушника до суду для розгляду справи по суті.

За результатами узагальнення судової практики розгляду справ про домашнє насильство, були виявлені певні недоліки при складанні працівниками поліції протоколів про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 173-2 КУпАП. Зокрема, неконкретне викладення об’єктивної сторони правопорушення, а також відсутності ефективних способів забезпеченні явки до суду осіб, які притягаються до адміністративної відповідальності, що в свою чергу перешкоджає притягненню їх до адміністративної відповідальності.

За звітній період 2018 року, було повернуто до правоохоронних органів 106 справ за ст. 173-2 КУпАП України для забезпечення явки особи до суду, в тому числі 28 справ для належного оформлення.

Позитивною тенденцією періоду, що аналізувався, було відсутність кількості оскаржуваних постанов у даній категорії справ та відповідно кількості скасувань таких постанов.

В ході вивчення судової практики розгляду Бершадським районним судом Вінницької області справ про адміністративні правопорушення за ст. 173-2 КпАП України протягом 2018 року встановлено, що суддями правильно застосовується законодавство про адміністративну відповідальність за вчинення особою домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування, передбачені ст. 173-2 КУпАП. Всі справи даної категорії розглянуті з винесенням постанов. По всіх справах ведеться контроль за вчасним зверненням на виконання постанов суду. По справах, де особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, добровільно в зазначений строк не сплатила суму призначеного штрафу, копії постанов вчасно направляються до відділу ДВС для примусового стягнення.

         

 

Помічник судді Бершадського районного

суду Вінницької області                                              Гук Ю.О.