flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення на тему: Аналіз причин скасування та зміни судових рішень за 2018 рік

08 травня 2019, 14:24

 

   Відповідно до плану роботи Бершадського районного суду Вінницької області проведено аналіз причин скасування та зміни судових рішень вищестоящими судами у  2018 році.

   Конституцією України закріплено право кожного на судовий захист та передбачено, що юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

  Метою проведення даного аналізу було вивчення причин скасування або зміни судових рішень, аналіз помилок, які найчастіше допускаються суддями при вирішенні спорів, які призводять до зміни чи скасування судових рішень.

  Статтею 129 Конституції України встановлено, що судді при здійсненні правосуддя незалежні і підкоряються лише закону. Судочинство провадиться суддею одноособово, колегією суддів чи судом присяжних.

  Основними засадами судочинства є: законність; рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; забезпечення доведеності вини; змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості; підтримання державного обвинувачення в суді прокурором; забезпечення обвинуваченому права на захист; гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами; забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом; обов'язковість рішень суду.

   У контексті положень ч.ч.1,2 ст.55, п.8 ч.3 ст.129 Конституції  України, апеляційне оскарження судових рішень є складовою права кожного на звернення до суду.

   Закон встановлює одні й ті самі підстави як для скасування, так і для зміни судового рішення. Оцінюючи характер виявлених порушень і виходячи із обставин кожної конкретної справи, суд апеляційної інстанції може прийняти рішення або про зміну, або про скасування вироку чи ухвали суду першої інстанції. Виняток становлять підстави для призначення нового розгляду в суді першої інстанції, передбачені ст. 415 КПК України, за наявності яких суд апеляційної інстанції в будь-якому випадку зобов'язаний скасувати судове рішення.

   Підставою для скасування або зміни судового рішення судом апеляційної інстанції є:

1) встановлено порушення, передбачені пунктами 2, 3, 4, 5, 6, 7 частини другої статті 412 цього Кодексу;

2) в ухваленні судового рішення брав участь суддя, якому було заявлено відвід на підставі обставин, які очевидно викликали сумнів у неупередженості судді, і заяву про його відвід визнано судом апеляційної інстанції обґрунтованою;

3) судове рішення ухвалено чи підписано не тим складом суду, який здійснював судовий розгляд. Призначаючи новий розгляд у суді першої інстанції, суд апеляційної інстанції не має права вирішувати наперед питання про доведеність чи недоведеність обвинувачення, достовірність або недостовірність доказів, переваги одних доказів над іншими, застосування судом першої інстанції того чи іншого закону України про кримінальну відповідальність та покарання.

    Висновки і мотиви, з яких скасовані судові рішення, є обов’язковими для суду першої інстанції при новому розгляді.

  Неповнота судового розгляду згідно зі ст. 410 КПК України полягає у нез'ясуванні або неналежному з'ясуванні всіх істотних обставин справи, а також у недостатності доказів або їх поверховому дослідженні. Такими визнаються обставини, що мають істотне значення, у разі якщо їх встановлення безпосередньо впливає на ухвалення законного, обґрунтованого та справедливого судового рішення, зокрема кваліфікацію злочину і обсяг обвинувачення, прийняття рішення про притягнення до кримінальної відповідальності або звільнення від кримінальної відповідальності, вид і міру покарання, розмір відшкодування тощо.

  Неповним вважається судовий розгляд, у процесі якого не досліджені всі обставини, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, а саме: подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення), винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення, вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат, обставини, що впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом'якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження, обставини, що є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності або покарання

  Висновки суду, викладені в мотивувальній і резолютивній частинах вироку, ухвали повинні бути узгоджені між собою і не можуть містити протиріч. Висновки і рішення, викладені в резолютивній частині, повинні логічно випливати з обґрунтування, що міститься в мотивувальній частині. За наявності суперечливих доказів суд повинен у мотивувальній частині вироку або ухвали проаналізувати їх, навести мотиви, з яких взято до уваги одні докази і відкинуто інші.

   Протягом  2018 року на рішення Бершадського районного суду було подано 81 апеляційна скарга, з яких:

  • У справах про адміністративні правопорушення – 24 апеляційних скарг. З них скасовано 7 постанов, залишено без змін – 8, змінено -2, відмовлено у відкритті -3, повернуто – 4.
  • У цивільних справах – 30 апеляційних скарг. З них скасовано – 9, без змін – 15,скасовано частково – 2, змінено частково – 1, повернуто – 1, провадження за апеляційною скаргою закрито -2.
  • Рішення по цивільних справах окремого провадження протягом 2018 року не оскаржувалися.
  • У адміністративних справах подано 9 апеляцій. З них скасовано 1 рішення, залишено без змін – 4 рішення, повернуто – 3 апеляційних скарги, відмовлено у відкритті апеляційного провадження – 1 скарга.
  • У кримінальних справах подано 18 апеляцій. З них змінено – 2 рішення, частково скасовано 3 рішення, змінено частково – 4 рішення, залишено без змін – 8 рішень, закрито провадження – 1.

    Аналіз проведено з метою вивчення правильності застосування чинного законодавства, виявлення спірних питань, найбільш характерних помилок, які допускаються суддями при розгляді цивільних справ і тягнуть за собою скасування судових рішень та з’ясування можливих шляхів їх вирішення.

 Слід зауважити, що при проведені даного аналізу причин скасування та зміни судових рішень Бершадського районного суду Вінницької області, ухвалених за результатами розгляду цивільних справ, в цілому дає можливість зробити висновок, що судді Бершадського районного суду в переважній більшості правильно застосовують норми матеріального та процесуального права.

  Проведене узагальнення показало, що кількість змінених і скасованих Апеляційним судом Вінницької області судових рішень Бершадського районного суду є незначною, що є безумовним свідченням законності, обґрунтованості та справедливості прийнятих суддями Бершадського районного суду рішень, що ґрунтуються на всебічному, повному та об’єктивному розгляді кожної справи.

 

 

Помічник судді                                                             Даніленко Є.К.

Бершадського районного суду