flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики розгляду судом у 2018 році кримінальних проваджень із затвердженням угод

30 травня 2019, 11:55

Кримінальні провадження на підставі угод є елементами приведення національного законодавства до європейських стандартів. Провадження на підставі угод забезпечує права особи на швидке поновлення своїх прав (особливо у нескладних кримінальних провадженнях).

Запровадження досі невідомого українському кримінальному процесу інституту – кримінального провадження на підставі угод є одним із найобговорюваніших і найбільш революційних нововведень Кримінального процесуального кодексу України 2012 року.

Закріплення в кримінальному процесуальному законі в новій редакції інституту кримінального провадження на підставі угод є прогресивним кроком України на шляху до європейських і загальноприйнятих в світі стандартів кримінального судочинства і є проявом гармонізації національного законодавства до законодавства ЄС.

 Угоди мають на меті, з одного боку, пом'якшення покарання обвинуваченого, а з другого - зменшення навантаження на систему здійснення правосуддя у кримінальних провадженнях, процесуальне спрощення розгляду справ.

Для обвинуваченого перевагами укладення угод є: звільнення від покарання; уникнення невизначеності щодо покарання у суді; у деяких випадках - застосування альтернативного покарання або його зниження.

 Перевагами угоди про визнання винуватості для прокурора є такі: можливість зменшення бюджетних витрат та економія процесуального часу; зниження навантаження прокуратури за підтримання державного обвинувачення; внесок у ефективність системи кримінального судочинства; певною мірою усувається перспектива подальших апеляцій.

Порядок здійснення кримінального провадження на підставі угод викладений у главі 35 Кримінального процесуального кодексу України.

 Так статтею  468 КПК передбачено, що у кримінальному провадженні можуть бути укладені наступні види угод:

1)      угода про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим;

2)       угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Укладення угоди про примирення або про визнання винуватості може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

Як передбачено ч. 8 ст. 469 КПК України, у разі якщо кримінальне провадження здійснюється щодо кількох осіб, які підозрюються чи обвинувачуються у вчиненні одного або кількох кримінальних правопорушень, і згода щодо укладення угоди досягнута не з усіма підозрюваними чи обвинуваченими, угода може бути укладена з одним (кількома) з підозрюваних чи обвинувачених. Кримінальне провадження щодо особи (осіб), з якими досягнуто згоди, підлягає виділенню в окреме провадження.

У разі якщо в кримінальному провадженні беруть участь кілька потерпілих від одного кримінального правопорушення, угода може бути укладена та затверджена лише з усіма потерпілими.

У разі якщо в кримінальному провадженні беруть участь кілька потерпілих від різних кримінальних правопорушень, і згода щодо укладення угоди досягнута не з усіма потерпілими, угода може бути укладена з одним (кількома) з потерпілих. Кримінальне провадження щодо особи (осіб), яка досягла згоди, підлягає виділенню в окреме провадження.

Статтею 471 КПК України передбачений зміст угоди про примирення, а статтею 472 КПК України передбачений зміст угоди про визнання винуватості.

 Відповідно до ч. 7 ст. 474 КПК суд відмовляє в затвердженні угоди, якщо:

1) умови угоди суперечать вимогам цього Кодексу та/або закону, в тому числі допущена неправильна правова кваліфікація кримінального правопорушення, яке є більш тяжким ніж те, щодо якого передбачена можливість укладення угоди;

2) умови угоди не відповідають інтересам суспільства;

3) умови угоди порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб;

4) існують обґрунтовані підстави вважати, що укладення угоди не було добровільним, або сторони не примирилися;

5) очевидна неможливість виконання обвинуваченим взятих на себе за угодою зобов'язань;

6) відсутні фактичні підстави для визнання винуватості.

Наслідки укладення та затвердження угоди передбачені ст. 473 КПК України, загальний же порядок судового провадження на підставі угод викладений в статті 474 КПК України.

Відповідно до ст. 476 КК України, у разі невиконання угоди про примирення або про визнання винуватості, потерпілий чи прокурор відповідно мають право звернутися до суду, який затвердив таку угоду, з клопотанням про скасування такого вироку. Наслідком скасування вироку є призначення судового розгляду в загальному порядку або направлення матеріалів провадження для завершення досудового розслідування в загальному порядку, якщо угода була ініційована на стадії досудового розслідування.

Аналіз статистичних даних отриманих шляхом формування звітності в системі «Д-3», вказує на те, що даний інститут широко використовується під час досудового розслідування кримінальних проваджень територіальна юрисдикція яких  відноситься до Бершадського районного суду Вінницької області. Даний висновок слідує з того, що близько 90% угод надходять до суду разом з обвинувальним актом та укладаються  сторонами кримінального провадження та потерпілими на стадії досудового розслідування.

За 2018 рік до Бершадського районного суду Вінницької надійшло 32 провадження з угодами, з яких : 11 кримінальних проваджень на підставі угоди між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості ;   21 кримінальних провадження на підставі угоди про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим.

При цьому, у 2017 році суддями Бершадського районного суду Вінницької області ухвалено 50 вироків за результатами розгляду кримінальних проваджень на підставі угод.

 

Зниження кількості  розгляду Бершадським районним судом справ даної категорії, не пов’язаний  із зниженням кількості угод, укладених під час досудового розслідування чи судового розгляду. Дана статистика випливає із зниженням кількості суддів, які наділенні повноваженням здійснювати судочинство. Крім того, частішають випадки, коли участь суддів Бершадського районного суду у кримінальних провадженнях в якості слідчого судді, викликає необхідність вирішення питання про розгляд справи  під час судового розгляду іншими судами.

За проаналізований період Бершадським районним судом Вінницької області не було  відмовлено в затвердженні  угод про визнання винуватості та  угод про примирення.

В ході проведення узагальнення було встановлено, що строки, протягом яких суд має призначити підготовче судове засідання, суддями районного суду не порушувалися.

Чіткість та визначеність кримінальних проваджень на підставі угод та їх детальне вивчення дало змогу суддям Бершадського районного суду Вінницької області при  розгляді справ даної категорії досягти 100% результату дотримання норм матеріального та процесуального права. Так у 2018 році у порядку апеляційного провадження судові рішення за наслідками розгляду кримінальних проваджень на підставі угод до апеляційного суду не оскаржувались та відповідно  судові рішення за результатом розгляду справ даної категорії не змінювались та не скасовувались.

Судді Бершадського районного суду Вінницької області звертають увагу на наступні проблемні питання, які виникають в ході розгляду угод про примирення та визнання винуватості:

- чи повинні сторони угоди погоджувати між собою питання вирішення долі речових доказів;

- чи повинні сторони угоди погоджувати між собою питання зняття арешту на майно в разі його накладення під час досудового розслідування;

- чи повинні сторони угоди погоджувати між собою питання стягнення з обвинуваченого судових витрат;

- чи повинні сторони угоди при погодженні призначення покарання із застосуванням ст. 75 КК України, погоджувати обов’язки, передбачені ст. 76 КК України або вирішення цього питання відноситься до компетенції суду і якщо так, то чи може в такому випадку невиконання покладених на обвинуваченого обов’язків підставою для скасування вироку.

Викладені проблемні питання  суддями аналізуються, ставляться на розгляд під час зборів та робочих нарад та вносяться до переліку питань для проходження навчання. Варто зазначити, що істотних проблемних питань при розгляді кримінальних проваджень на підставі угод, які б унеможливлювали розгляд справи та прийняття виваженого рішення у суддів районного суду не виникало.

 

 

 

Помічник судді

Бершадського районного суду                                                        Натальчук О.А

Вінницької області