flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану виконання судових рішень у кримінальних справах в період з 01.01.2018 року по 01.12.2018 року

17 липня 2019, 14:40

Відповідно до плану роботи  Бершадського районного суду Вінницької області   було проведено перевірку стану звернення до виконання судових рішень у кримінальних справах  станом на 01.01.2018 по 01.12.2018 року .

  Згідно процесуального законодавства, вирок, що набрав законної сили, звертається до виконання судом, не  пізніше  як через три доби з дня набрання ним законної сили або повернення справи з апеляційної чи касаційної інстанції.

 Вирок місцевого суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляцій, а вирок апеляційного суду — після закінчення строку на подання касаційної скарги, внесення касаційного подання, якщо його не було оскаржено чи на нього не було внесено подання.

  Все листування по зверненню до виконання вироків, постанов у кримінальних справах в Бершадському районному суді  покладається на канцелярію суду , а саме , - на старшого секретаря по кримінальних справах .

  Усі копії вироків, ухвал і постанов, що надсилаються на виконання, а також виконавчі листи, що видаються судом, завіряються підписами голови суду або судді, головуючого по справі, і  ст. секретаря суду з поставленням гербової печатки суду, супровідні листи, що надсилаються разом із копіями зазначених документів, підписуються тими ж особами.

Після набрання вироком суду законної сили копія вироку із супровідним листом, підписаним суддею та зареєстрованим в канцелярії суду, надсилається за належністю відповідно до вимог Кримінально-процесуального кодексу України та в строки, установлені ним.

У тих випадках, коли вирок, рішення, ухвала, постанова були змінені апеляційним або Верховним судом України, про це зазначається на копії документа, що видається. До копії вироків, постанов, змінених в апеляційному або касаційному порядку, приєднуються копії ухвал апеляційної чи касаційної інстанцій.

Проводячи даний аналіз, встановлено, що процесуальні дії пов’язані із зверненням рішень суду по кримінальних справах проводяться з дотриманням вимог Інструкції ведення діловодства в загальних місцевих судах , затвердженої наказом ДСА України.

   Відповідно до обліково-статистичних даних, сформованих за допомогою КП « Д-З» у Бершадському районному суді Вінницької області в період з   01.01.2018 року по 01.12.2018 року розглянуто 106 кримінальних справ.

 Так, за вироком суду у справах в яких особа (або особи), яка засуджена до позбавлення волі  та не перебуває під вартою, судом надсилаються дві копії вироку органу внутрішніх справ за місцем проживання засудженого, копії апеляційної, касаційної ухвал (якщо такі є) і розпорядження про виконання вироку, що набрав законної сили встановленої форми. Розпорядження про виконання вироку, що набрав законної сили, обов’язково підписується головуючим по справі або головою суду та секретарем суду з кримінальних справ. Таких справ у суді за даний період перебувало 15 , які виконані згідно інструкції з діловодства.

При зверненні до виконання вироку щодо особи, засудженої до позбавлення волі або арешту, яка перебуває під вартою, відповідно до ст. 404 КПК України, дві копії вироку, копії апеляційної, касаційної ухвал (якщо такі є) і розпорядження про виконання вироку, що набрав законної сили, надсилаються адміністрації місця попереднього ув'язнення.

У разі звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням суд надсилає до кримінально-виконавчої інспекції за місцем проживання засудженого дві копії вироку, копії ухвал апеляційної і касаційної інстанцій, розпорядження про виконання вироку, що набрав законної сили , щодо неповнолітнього копія вироку додатково надсилається службі у справах дітей і відповідному органу внутрішніх справ для здійснення контролю за його поведінкою, а щодо військовослужбовця –командиру військової частини, який здійснює контроль за поведінкою такого засудженого. Таких справ у суді перебувало  за даний період 35 справ  які виконані згідно інструкції з діловодства.

Щодо осіб , яких засуджено до громадських робіт , копії вироку надсилаються : до кримінально – виконавчої інспекції за місцем проживання засудженого – для виконання ( дві копії вироку  разом із розпорядженням  про виконання  вироку , що набрав законної сили ), та до органу внутрішніх справ за місцем проживання  засудженого – для проведення індивідуальної профілактичної роботи. Таких справ у судді перебуває 14 які виконанні згідно інструкції.

Шість  кримінальних справ закритих у зв”язку з примиренням обвинуваченого з потерпілим.

 За даний період  35  справ  перебувало у суді  де осіб засуджено до штрафу. 27 осіб добровільно сплатили штаф відповідно до вироку.  8 осіб не сплатили добровільно штраф  вирок суду направлений за розпорядженням   Начальнику Бершадського РВ « Філії ДУ Центр пробації» для подальшого виконання.        

По одній справі застосовано до обвинуваченого арешт.  

Робота по виконанню рішень суду в кримінальних справах в цій частині проводиться відповідно доІнструкції з Діловодства.

Судові рішення в частині стягнення судових витрат, відшкодування збитків, заподіяних злочином звертаються до виконання з дотриманням порядку, зазначеного в Інструкції. Виконавчі листи виписуються не пізніше трьох днів після набрання судовим рішенням законної сили або після повернення справи з апеляційної чи касаційної інстанцій.

Копія вироку про знищення речових доказів надсилається за місцезнаходженням речових доказів.

Кримінальна справа вважається закінченою після звернення до виконання вироку, ухвали, постанови, і одержання повідомлення про виконання зазначених рішень. За вказаний період було відправлено 380 супровідних листів у кримінальних провадженнях.

На підставі викладеного можна зробити наступні висновки:

Стан  зверення до виконання судових рішень у кримінальних справах в період з 01.01.2018 року по 01.12.2018 року в Бершадському  районному суді знаходиться  на належному  рівні . Строки, порядок звернення судових рішень в кримінальних справах не порушувались.

 

 

Старший секретар суду                                                                        В.В. Тупиця