flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики розгляду кримінальних проваджень на підставі угод у 1 півріччі 2018 року.

30 вересня 2019, 16:16

При проведенні узагальнення використані статистичні дані, вироки, що були винесенні в період з 01.01.2018 року по 30.06.2018 року.

У кримінальному провадженні можуть бути укладені такі види угод як: угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим; угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості. Це положення закріплює ст. 468 глава 35 КПК України.

Угода про примирення може бути укладена за ініціативою потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого. Між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим угода про примирення може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

Укладення угоди про примирення може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

Відповідно до ч. 1 ст. 473 КПК України наслідком укладення та затвердження угоди про примирення є:  для підозрюваного чи обвинуваченого - обмеження права оскарження вироку згідно з положеннями статей 394 і 424 КПК України та відмова від здійснення прав, передбачених пунктом 1 частини четвертої статті 474 КПК України; для потерпілого - обмеження права оскарження вироку згідно з положеннями статей 394 і 424 КПК України та позбавлення права вимагати в подальшому притягнення особи до кримінальної відповідальності за відповідне кримінальне правопорушення і змінювати розмір вимог про відшкодування шкоди.

Якщо угоди досягнуто під час досудового розслідування, обвинувальний акт з підписаною сторонами угодою невідкладно надсилається до суду. Розгляд щодо угоди проводиться судом під час підготовчого судового засідання за обов’язкової участі сторін угоди з повідомленням інших учасників судового провадження. Відсутність інших учасників судового провадження не є перешкодою для розгляду. Якщо угоди досягнуто під час судового провадження, суд невідкладно зупиняє проведення процесуальних дій і переходить до розгляду угоди відповідно до (ст. 474 КПК України).

Перед прийняттям рішення про затвердження угоди про примирення суд під час судового засідання повинен з’ясувати у потерпілого, чи цілком він розуміє наслідки затвердження угоди, передбачені КПК України.

Бершадським  районним судом Вінницької області за 2018 рік розглянуто 80 кримінальних проваджень , з яких затверджено угод 15 , з постановленням вироку 51, закритих кримінальних проваджень 23, повернуто прокуророві 3 , 1 направлена до визначення підсудності.

Якщо порівнювати судову практику щодо винесення вироків на підставі угод за 2017 рік з судовою практикою за 2018 рік, то можна дійти висновку, що за період з 01.01.2017 року по 30.06.2017 року винесено вироків на підставі угод на 48% більше ніж за період з 01.01.2018 року по 30.06.2018 року. Оскільки Бершадським  районним судом Вінницької області за  2017 рік винесено 75 вироків на підставі угод.

Загалом, за результатами проведеного узагальнення за 2018 рік вбачається, що при винесенні вироків на підставі угод про примирення та про визнання винуватості Бершадським районним судом Вінницької області дотримано вимог чинного законодавства, яким регулюється розгляд справ зазначеної категорії.  Спірних питань при винесенні вироків за вказаний період у суддів не виникало.

 

Помічник судді   

Бершадського районного суду                                                  Хабовець А.Л.

Вінницької області