flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практики розгляду судами заяв наказного провадження про присудження аліментів на дитину за 2017 рік.

30 вересня 2019, 16:18

Провівши узагальнення судової практики видачі суддями Бершадського  районного  суду Вінницької області  судових наказів  за 2017 рік встановлено такі статистичні дані:

– за 2017 рік до Бершадського районного суду Вінницької області  на розгляд поступило 165 заяв про винесення судових наказів, 122 з яких було задоволено повністю .

          Наказне провадження – це особливий спрощений вид цивільного процесу, спрямований на швидкий та ефективний захист безспірних прав осіб шляхом видачі судового наказу, що одночасно є судовим рішенням та виконавчим документом.

Сторонами у наказному провадженні є стягувач (заявник) і боржник.

Розгляд справ у наказному провадженні врегульовано розділом ІІ ЦПК, відповідно до якого, а саме ст. 96 ЦПК судовий наказ може бути видано, якщо:

1) заявлено вимогу про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати;

2) заявлено вимогу про компенсацію витрат на проведення розшуку відповідача, боржника, дитини або транспортних засобів боржника;

3) заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу інфляції та трьох відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості;

4) заявлено вимогу про присудження аліментів на дитину в розмірі тридцяти відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов'язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших зацікавлених осіб;

5) заявлено вимогу про повернення вартості товару неналежної якості, якщо є рішення суду, яке набрало законної сили, про встановлення факту продажу товару неналежної якості, ухвалене на користь невизначеного кола споживачів.

За подання заяви про видачу судового наказу сплачується судовий збір у розмірі п'ятдесятьох відсотків ставки, що визначається зі спірної суми у випадку звернення до суду з позовом у порядку позовного проведення - тобто 50% від суми державного мита (судового збору), що платилося б у позовному провадженні.

Так 27.11.2017 року Бершадським районним судом було розглянуто справу  № 126/3243/2017  , керуючись ст. ст. 180 - 183 СК України, ст. 96, 102, 103 ЦПК України,  видано судовий наказ про задоволення заяви гр-ки С. в інтересах С.про присудження аліментів на утримання доньки М. з гр-на С розмірі 1/4 частки його заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та не більше  10 прожиткових мінімумів  для дитини відповідного віку, щомісячно, до досягнення дочкою повноліття.

Так 05.10.2017 року Бершадським районним судом було розглянуто справу №126/2669/2017 , керуючись ст. ст. 180 - 183 СК України, ст. 96, 102, 103 ЦПК України, видано судовий наказ про задоволення заяви гр.О. в інтересах гр.С. про присудження аліментів на утримання неповнолітніх дітей , у розмірі 1/3 частки його заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на кожну дитину, щомісячно, до досягнення ними повноліття.

Проаналізувавши судову практику видачі суддями Бершадського районного суду Вінницької області  судових наказів за 2017 року дає можливість зробити висновок, що враховуючи особливість наказного провадження як спрощеної процедури  судового провадження,  спрямованої на ефективність судового   розгляду, суди повинні чітко реалізовувати його положення,у своїй діяльності для виконання завдання цивільного  судочинства, не допускати порушення передбачених строків розгляду справ, зокрема безпідставної  відмови у видачі судового  наказу,  а також їх видачі у випадках,  не передбачених законом.

         Отже, дотримання судами процесуального законодавства наказного провадження є визначальним з точки зору сприяння ефективному та оперативному здiйсненню правосуддя, а також змогу розвантажити суди від тих справ, які не потребують повної та детальної процедури розгляду, підвищити у громадян почуття відповідальності за прийняті ними на себе зобов’язання, сприяти зміцненню законності та правопорядку.

Спірних питань при розгляді справ даної категорії – не виникало.

 

Помічник судді                                                                                Натальчук О.А