flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення справ про злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг за 2017рік

30 вересня 2019, 16:21

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Ці конституційні приписи поширюються на всіх без винятку службових осіб, незалежно від того, чи є вони представниками законодавчої, виконавчої або судової гілок влади, виконують свої службові обов’язки в державному апараті, в органах місцевого самоврядування або об’єднаннях громадян, здійснюють службову діяльність в юридичних особах публічного чи приватного права.

Повною мірою вимога діяти лише в межах наданих їм повноважень та у спосіб, передбачений зако­нодавством, поширюється і на тих осіб, які хоча і не належать до службових, але сфера професійної діяльності яких пов’язана з наданням публічних послуг, оскільки надання таких послуг спрямоване на набуття, зміну чи припинення прав та/або обов’язків юридичних і фізичних осіб, а результатом їх надання є спричинення на­слідків правового характеру.

 Щодо  злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг слід провести диференціацію  залежно від того, яким саме суспільним відносинам спричиняється шкода зазначеними злочинами, і тому всі вони можуть бути розподілені на чотири групи.

Перша об’єднує злочини у сфері службової діяльності, яка здійснюється тільки в органах державної влади, місцевого самоврядування і юридичних особах публічного права (статті 364, 365, 368, 368, 369, 369-2 КК України).

До другої входять злочини, вчинювані у сфері службової діяльності, яка здійснюється лише в юридичних особах приватного права (статті 364-1, 365-1, 368-3 КК України).

Третя група об’єднує злочини, які можуть бути вчинені у сфері службової діяльності, що здійснюється в юридичних особах як публічного, так і приватного права (статті 366, 367, 370 КК України).

До четвертої групи входять злочини, які вчиняються у сфері професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг (статті 365-2, 368-4 КК України).

Родовим об’єктом усіх цих злочинів є суспільні відносини, які забезпечують нормальну, тобто таку, що відповідає вимогам законодавства, діяльність державного апарату, апарату управління органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності і організаційно-правової форми, а також суспільні відносини, що забезпечують здійснення регламентованої законодавством професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг.

 Безпосереднім об’єктом кожного з цих злочинів є суспільні відносини, що забезпечують нормальну службову діяльність в окремих ланках апарату управління органів державного влади, місцевого самоврядування, в окремих юридичних особах публічного чи приватного права, а також суспільні відносини, які забезпечують нормальне здійснення тих конкретних видів професійної діяльності, які пов’язані з наданням публічних послуг.

Розглянувши п. 17 постанови Пленуму Верховного Суду України від 26 грудня 2003 р. «Про судову практику у справах про перевищення влади або службових повноважень» зазначається, що кваліфікація таких  діянь передбачена в розд. XVII Особливої частини КК, можлива лише за наявності реальної сукупності загальних та спеціальних видів службових злочинів.

У деяких службових злочинах та злочинах у сфері професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг, обов’язковою ознакою їх складу є предмет злочину статті 368, 369 КК України - хабар, а за статтями 368-2, 368-3, 368-4, 369-2 КК України - неправомірна вигода.

Відповідальність за злочини у сфері професійної дільності, пов’язаної з надан­ням публічних послуг, також можлива лише за умови, якщо діяння особи:

а) було повязане з використанням повноважень, якими вона наділяється для надання таких послуг;

б) вчинено всупереч тим цілям і завданням заради досягнення й вирішення яких вона отримує повноваження надавати такі послуги під час здійснення певної професійної діяльності.

Слід ураховувати, що істотна шкода як наслідок вчинення цих злочинів, може полягати у заподіянні:

а) матеріальних збитків;

б) нематеріальної шкоди;

 в) матеріальних збитків у поєднанні з наслідками нематеріального характеру.

Таким чином, суб’єктами злочинів, передбачених у розд. XVII Особливої частини КК України, можуть бути п’ять категорій осіб:

1) службові особи публічного права (статті 364, 365, 368, 368-2 КК України);

2) службові особи приватного права (статті 364-1, 365-1, частини 3 і 4 ст. 368-3 КК України);

3) службові особи як публічного, так і приватного права (статті 366, 367 і 370 КК України);

 4) особи, які здійснюють професійну діяльність, пов’язану з наданням публічних послуг (ст. 365-2, частини 3 і 4 ст. 368-4 КК України);

5) будь-які особи, тобто загальні суб’єкти, що досягли 16-річного віку (частини 1 і 2 статей 368-3 і 368-4, статті 369 і 369-2 КК України).

Не можуть визнаватися службовими особами і нести відповідальність за від­повідні злочини ті працівники підприємств, установ і організацій, які виконують суто професійні (адвокат, лікар, педагог тощо), виробничі (водій, провідник вагону тощо) або технічні (друкарка, вантажник, сторож тощо) функції.

У 2017 році за даними статистичного звіту, сформованого в системі     Д-3, у Бершадському районному суді Вінницької області залишок нерозглянутих справ про злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг становив 2 справи. За вказаний період до суду надійшло ще 4 справ вказаної категорії.

У 2017 році Бершадським районним судом розглянули  3 справи, з яких 1 справи з постановленням вироку, 1 з яких  затвердженням угоди про визнання винуватості, 1 справу направлено для визнання підсудності.

Так вироком Бершадського районного суду Вінницької області                       № 126/2312/17  від 16.08.2017 року затверджено угоду про визнання винуватості, укладену  між прокурором ОСОБА1 та обвинуваченим ОСОБА2. Відповідно до затвердженої угоди про визнання винуватості ОСОБА2 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України та призначено покарання у вигляді 800 (вісімсот) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 13600 ( тринадцять тисяч шістсот) грн. без спеціальної конфіскації.

Вищезазначений вирок набрав законної сили  10.10.2017 року.

Судовий розгляд у справах про злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг за 2017 рік проведено відповідно до вимог чинного законодавства.

 При розгляді справ зазначеної категорії судом дотримувалися вимоги КК та КПК України.

 

Помічник судді                                                                                  Петрик В.І