flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення практика у спорах про не договірні зобов’язання за 2017 рік

30 вересня 2019, 16:23

Недоговірні зобов'язання - це зобов'язання, які виникають за відсутності укладеного між сторонами договору, відповідно до певних юридичних фактів. Ці зобов'язання можуть виникати як із неправомірних дій (заподіяння шкоди), так і правомірних (публічна обіцянка винагороди тощо).

Цивільний кодекс України виділяє такі види недоговірних зобов’язань :

  1. зобов’язання із публічної обіцянки винагороди;
  2. зобов’язання із вчинення дій у майнових інтересах іншої особи без її доручення;
  3. зобов’язання із рятування здоров’я та життя фізичної особи, майна фізичної або юридичної особи;
  4. зобов’язання із створення загрози життю, здоров’ю, майну фізичної особи або майну юридичної особи;
  5. зобов’язання із відшкодування шкоди;
  6. зобов’язання із набуття, збереження майна без достатньої правової підстави.

Протягом  2017 року в провадженні Бершадського районного суду Вінницької області  перебувало 32 цивільні справи за спорами, що виникають  із недоговірних зобов’язань, з яких 9 справ перейшло залишком з 2016 року , 23 справи надійшло у звітному періоді. Протягом звітного періоду було розглянуто 18 справа , з них :

- із ухваленням рішення - 12 (з них із задоволенням позову 12, заочних рішень 1 );

- із закриттям провадження – 1;

- із залишенням заяви без розгляду – 4;

На кінець звітного періоду  залишок нерозглянутих справ складав 14 справ.

Переважна більшість справ зі спорів, що виникали із недоговірних зобов’язань,  які знаходилися в провадженні Бершадського районного суду Вінницької області  протягом 2017 року це спори про відшкодування шкоди.

 Згідно зі ст. 1166 ЦК майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

У свою чергу, ст. 1167 ЦК України містить загальні підстави відповідальності за завдану моральну шкоду – згідно з ч. 1 зазначеної статті моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених законом. Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов’язана з розміром цього відшкодування.

Рішення Бершадського районного суду Вінницької області від 08.06.2017 року, виконувач обов'язків керівника Бершадської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі комунальної установи "Бершадської окружної лікарні інтенсивного лікування",до гр .В.,про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення.

З матеріалів справи вбачається, що позивач звернувся до суду з позовом до гр.В. про стягнення 2527 гривень 50 копійок , в інтересах держави в особі комунальної установи "Бершадської окружної лікарні інтенсивного лікування"про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від кримінального правопорушення задовольнити повністю.

 Враховуючи викладене, оцінюючи всі досліджені судом докази в їх сукупності, беручи до уваги те, що на момент розгляду справи не надано доказів на підтвердження відшкодування витрат лікарні на лікування потерпілого з боку відповідача у справі, суд вважає, що вимоги позивача є законними, обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

 Крім того, вирішуючи даний спір, суд приймає до уваги позицію відповідача, який позов визнав.

       У відповідності до вимог ч.4 ст. 174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову, яке не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Таким чином, суд дійшов до правильного висновку про покладення на відповідача обов’язку сплатити 2527 гривень 50 копійок  витручені на стаціонарне лікування .

         Таким чином, узагальнення показало, що при розгляді спорів про не договірні зобов’язання проблемних питань не виникає. Судом надається належна оцінка зібраним по справі доказам, рішення ухвалюються, виходячи з доводів і заперечень сторін, з урахуванням принципу їх змагальності та диспозитивності цивільного судочинства.

 

Помічник судді                                                                                  Гук Ю.О.