flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз причин скасування та зміни судових рішень за 2017 рік

30 вересня 2019, 16:25

Відповідно до плану роботи Бершадського районного суду Вінницької області на ІІ півріччя 2017 року проведено аналіз причин скасування та зміни судових рішень в апеляційному та касаційному порядку вищестоящими судами у ІІ півріччі 2017 року.

Конституцією України закріплено право кожного на судовий захист та передбачено, що юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Метою проведення даного аналізу було вивчення причин скасування або зміни судових рішень, аналіз помилок, які найчастіше допускаються суддями при вирішенні спорів, які призводять до зміни чи скасування судових рішень.

Протягом ІІ півріччі 2017 року у Бершадському районному суді Вінницької області перебувало 2192 справи, у тому числі 2194 справи надійшла у звітньому періоді. Розглянуто 1917 справ, з них 662 справи задоволено. Залишок не розглянутих справ та матеріалів на кінець звітнього періоду становить 705 справ.

За ІІ півріччя 2017 року Апеляційним судом Вінницької області, Вінницьким апеляційним адміністративним судом та Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних та кримінальних справ було переглянуто ряд цивільних та кримінальних справ, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення розглянутих Бершадським районним судом Вінницької області. Більшість рішень були залишені без змін, однак є змінені та скасовані рішення.

726 цивільних справи, з них надійшло у звітньому періоді 727 справ, з них після скасування судового рішення судом апеляційної інстанції 7 справ, а оскаржених рішень 39, рішення по 21 справі було скасовано, по 1 справах змінено, по 8 справах залишено без змін, в 5 справах апеляційні скарги було повернено;

42 адміністративні справи, з них надійшло у звітньому періоді 46 справ, оскаржених рішень15,рішення по 4 справах скасовано, по 1 справі змінено,у 4 справах  залишено без змін, 1 апеляційна скарга була повернута.

677 кримінальних справ, з них надійшло у звітньому періоді 678 справ, з них після скасування судового рішення судом апеляційної інстанції 2 справи, оскаржених вироків 19, скасовано вирок по 1 справі, вироки у 1 справах змінено, у 4 справах залишено без змін,  2 провадження у справі закрито.

743 справи про адміністративні правопорушення, з них надійшло у звітньому періоді 743 справи, оскаржених постанов 14, скасовано постанови по 5 справах, по 2 справах змінено, у 2 справах апеляційні скарги повернено, по 1 скарзі відмовлено у відкритті провадження.

Статтею 129 Конституції України встановлено, що судді при здійсненні правосуддя незалежні і підкоряються лише закону. Судочинство провадиться суддею одноособово, колегією суддів чи судом присяжних.

Основними засадами судочинства є: законність; рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; забезпечення доведеності вини; змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості; підтримання державного обвинувачення в суді прокурором; забезпечення обвинуваченому права на захист; гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами; забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом; обов'язковість рішень суду.

У контексті положень ч.ч.1,2 ст.55, п.8 ч.3 ст.129 Конституції  України, апеляційне оскарження судових рішень є складовою права кожного на звернення до суду.

Аналіз проведено з метою вивчення правильності застосування чинного законодавства, виявлення спірних питань, найбільш характерних помилок, які допускаються суддями при розгляді цивільних справ і тягнуть за собою скасування судових рішень та з’ясування можливих шляхів їх вирішення.

Однак слід зауважити, що при проведені даного аналізу причин скасування та зміни судових рішень Бершадського районного суду Вінницької області, ухвалених за результатами розгляду цивільних справ, в цілому дає можливість зробити висновок, що судді Бершадського районного суду в переважній більшості правильно застосовують норми матеріального та процесуального права.

Закон встановлює одні й ті самі підстави як для скасування, так і для зміни судового рішення. Оцінюючи характер виявлених порушень і виходячи із обставин кожної конкретної справи, суд апеляційної інстанції може прийняти рішення або про зміну, або про скасування вироку чи ухвали суду першої інстанції. Виняток становлять підстави для призначення нового розгляду в суді першої інстанції, передбачені ст. 415 КПК України, за наявності яких суд апеляційної інстанції в будь-якому випадку зобов'язаний скасувати судове рішення.

Підставою для скасування або зміни судового рішення судом апеляційної інстанції є:

1) встановлено порушення, передбачені пунктами 2, 3, 4, 5, 6, 7 частини другої статті 412 цього Кодексу;

2) в ухваленні судового рішення брав участь суддя, якому було заявлено відвід на підставі обставин, які очевидно викликали сумнів у неупередженості судді, і заяву про його відвід визнано судом апеляційної інстанції обґрунтованою;

3) судове рішення ухвалено чи підписано не тим складом суду, який здійснював судовий розгляд.2. Призначаючи новий розгляд у суді першої інстанції, суд апеляційної інстанції не має права вирішувати наперед питання про доведеність чи недоведеність обвинувачення, достовірність або недостовірність доказів, переваги одних доказів над іншими, застосування судом першої інстанції того чи іншого закону України про кримінальну відповідальність та покарання.

  1. Висновки і мотиви, з яких скасовані судові рішення, є обов’язковими для суду першої інстанції при новому розгляді.

Неповнота судового розгляду згідно зі ст. 410 КПК України полягає у нез'ясуванні або неналежному з'ясуванні всіх істотних обставин справи, а також у недостатності доказів або їх поверховому дослідженні. Такими визнаються обставини, що мають істотне значення, , у разі якщо їх встановлення безпосередньо впливає на ухвалення законного, обґрунтованого та справедливого судового рішення, зокрема кваліфікацію злочину і обсяг обвинувачення, прийняття рішення про притягнення до кримінальної відповідальності або звільнення від кримінальної відповідальності, вид і міру покарання, розмір відшкодування тощо.

Неповним вважається судовий розгляд, у процесі якого не досліджені всі обставини, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, а саме: подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення), винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення, вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат, обставини, що впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом'якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження, обставини, що є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності або покарання

Висновки суду, викладені в мотивувальній і резолютивній частинах вироку, ухвали повинні бути узгоджені між собою і не можуть містити протиріч. Висновки і рішення, викладені в резолютивній частині, повинні логічно випливати з обґрунтування, що міститься в мотивувальній частині. За наявності суперечливих доказів суд повинен у мотивувальній частині вироку або ухвали проаналізувати їх, навести мотиви, з яких взято до уваги одні докази і відкинуто інші.

Протягом звітнього періоду 2017 року в ході проведення аналізу оскаржених, скасованих і змінених судових рішень випливає, що адміністративні справи у більшості випадків судом апеляційної інстанції були залишені без змін, однак є і скасовані.

Проведене узагальнення показало, що кількість змінених і скасованих Апеляційним судом Вінницької області судових рішень Бершадського районного суду є незначною, що є безумовним свідченням законності, обґрунтованості та справедливості прийнятих суддями Бершадського районного суду рішень, що ґрунтуються на всебічному, повному та об’єктивному розгляді кожної справи.

 

 

Помічник судді                                                                           Даніленко Є.К