flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики у цивільних ,адміністративних справах , кримінальних провадженнях за 2018 рік -1 півріччя 2019 року, з питань заявлення самовідводів суддями; задоволення відводів (самовідводів), заявлених суддям.

30 вересня 2019, 16:35

На виконання листів Вінницького Апеляцйного суду  від 19 червня 2019 року № 01-12/1/2019/ЕП-4452 та від 12 червня 2019 року № 9pc-477/19 , Бершадським районним судом Вінницької області проведено узагальнення судової практики у цивільних ,адміністративних справах , кримінальних провадженнях за 2018 рік -1 півріччя 2019 року,  з питань заявлення самовідводів суддями; задоволення відводів (самовідводів), заявлених суддям.

         Метою зазначеного  узагальнення було висвітлити причини та обґрунтованість заяв про відвід та самовідвід , підстави їх задоволення із зазначенням статистичних даних за  період.

         Нормами національного законодавства та положеннями міжнародно-правових актів забезпечується невід’ємне процесуальне право особи – право на справедливий судовий розгляд.

         Відповідно до статей 124, 126, 129 Конституції України правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускаються. Незалежність і недоторканність суддів гарантуються Конституцією і законами України. Вплив на суддів у будь-який спосіб забороняється. Держава забезпечує особисту безпеку суддів та їхніх сімей.         Судді при здійсненні правосуддя незалежні і підкоряються лише закону.

         Європейською Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод (ратифікована Верховною Радою України 17 липня 1997 р.; далі – Конвенція) передбачено, що кожна людина має право на справедливий і відкритий розгляд справи незалежним і безстороннім судом упродовж розумного строку, встановленого законом (п. 1 ст. 6).

         Відповідно до п. 12 Висновку № 1 (2001) Консультативної ради європейських суддів для Комітету міністрів Ради Європи про стандарти незалежності судових органів та незмінюваність суддів, передбачено, що незалежність судової влади означає повну неупередженість із боку суддів.     При винесенні судових рішень щодо сторін у судовому розгляді судді повинні бути безсторонніми, вільними від будь-яких зв'язків, прихильності чи упередження, що впливає або може сприйматися як таке, що впливає, на здатність судді приймати незалежні рішення. У цьому випадку незалежність судової влади є втіленням загального принципу: "Ніхто не може бути суддею у власній справі".

         Відповідно до пункту 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, кожен при вирішені спору щодо його цивільних прав та обов'язків має право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

         Протягом 2018  року та першого півріччя 2019 року під час розгляду цивільних справ  учасниками процесу було заявлено 14 відводів головуючому судді, 11  з яких задоволено, у задоволенні 3 відмовлено. Також за вказаний період  суддею було заявлено   26  самовідводів, в інтересах учасників справи.

         При розгляді  заяв про відвід в цивільних справах виявлені обставини  які суперечать інтересам  сторін по справі , а тому  з метою попередження необгрунтованих скарг в наступному, судді приходять до висновку в задоволенні заяви про  відвід.

 

Заяви про відвід головуючому судді за період  2018р. – 1 півріччя 2019р.

         Відповідно до статичних даних за 2018 -1 півріччя 2019 року основною причиною заявлення суддею  самовідводу є положення статті    викладені у  п.5 ч.1 ст.36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу) за наявності обставин, які викликають сумнів в неупередженості або об'єктивності судді .

         У  всіх поданих заявах про самовідвід судді у повній мірі обґрунтовували та мотивували свої  доводи керуючись ст.ст.36, 39, 40 ЦПК України, а також  п.2.5 Бангалорських принципів поведінки суддів (схвалені резолюцією 2006/23 Економічної і Соціальної Ради ООН від 27.07.2006 року), щоб не виникало  у будь-якого стороннього спостерігача  сумнівів щодо його неупередженості під час розгляду даної цивільної справи.

         За вказаний період суддями Бершадського районного суду Вінницької області було заявлено 26 самовідводів ,які були задоволені.

         Аналізуючи кримінальні провадження та клопотання слідчих слід зазначити, що кримінальні справи  у суді першої інстанції відповідно до ст. 31 КПК здійснюється професійним суддею одноособово або відповідно до частин 2, 3, 9 цієї ж статті колегіально (за винятком кримінального провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру, судовий розгляд клопотання про застосування яких згідно зі ст. 512 КПК здійснюється лише одноособово).

         У відповідності до ст. 80 КПК України, за наявності підстав, передбачених статтями 75-79 цього Кодексу, слідчий суддя, суддя, присяжний, прокурор, слідчий, захисник, представник, експерт, спеціаліст, перекладач, секретар судового засідання зобов'язані заявити самовідвід.

         Законодавець надає учасникам судового провадження можливість коректного розв'язання ситуації, що створилася, шляхом заяви самовідводу, що є етичним моментом законодавства, яке регулює ці питання.

         У ст.81КПК зазначено, що питання про відвід вирішується в нарадчій кімнаті вмотивованою ухвалою слідчого судді, судді (суду). Відповідно до ч.4ст.370КПК вмотивованим є рішення, в якому наведені належні і достатні мотиви та підстави його ухвалення.

         У випадку, якщо після задоволення відводів (самовідводів) неможливо утворити новий склад суду, то вирішується питання про передання кримінального провадження до іншого суду в порядку, передбаченому КПК (ст.34). Відповідно до цього порядку кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду

         Проаналізувавши судову практику  2018  року та 1- півріччя 2019 року під час розгляду кримінальних проваджень  учасниками процесу було заявлено 43 відводи головуючому судді, з яких 17 задоволено, у задоволенні 26 відмовлено. Також за вказаний період  суддею було заявлено 40 самовідводів  з яких : 28 були задоволені ,  12 відмовлено.        

         Основна кількість заявлених суддям відводів обґрунтована п.4 ч.1 ст. 75 КПК України ,(суддя не може брати участь у кримінальному провадженні за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості).

         При дослідженні  заяв про самовідвід вбачається що слідчі судді в повній мірі  обгрунтували  та мотивували свої дії  керуючись ст.ст. 75, 80, 81, 82 КПК України, що дає підстави для задоволення заяв.

         Згідно статистичних даних системи Д-3 за період 2018 року та               1- півріччя 2019 року,  відводів та самовідводів у справах категорії КАС України зареєстровано один самовідвід, який був задоволений.

         Проаналізувавши  судову практику Бершадського районного суда Вінницької області  щодо застосування закону під час розгляду заяв про відвід (самовідвід) у цивільних , адмінстративних справах та кримінальних провадженнях, необхідно зазначити, що судді Бершадського районного суду Вінницької області дотримуються чинного законодавства при розгляду заяви про відвід (самовідвід).

         Відповідно до практики ЄСПЛ наявність безсторонності повинна визначаться за суб’єктивним та об’єктивними критеріями. Розглядаючи суб’єктивні підстави, беруться до уваги особисті переконання та поведінка судді, тобто наскільки суддя неупереджений та безсторонній у даній справі. Об’єктивний критерій визначається забезпеченням судом та його складом відсутності будь-яких сумнівів у його безсторонності.

         Крім того, при вирішенні заявлених відводів та самовідводів  приймали до уваги рішення Ради суддів України № 46 від 07 вересня 2017 "Про роз'яснення деяких питань щодо конфлікту інтересів в діяльності суддів"

 

 

Голова суду                                                                                            Губко В.І.                                                                                                  

 

 

Олійник  (04352)  2-39-67