flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики по справах про злочини проти довкілля за період І півріччя 2019 року в порівнянні з попереднім періодом.

04 листопада 2019, 09:39

Взаємодія суспільства і навколишнього природного середовища складає важливу сторону існування, розвитку та діяльності суспільства. На сьогодні проблеми охорони природи, раціонального природокористування та відтворення природних ресурсів актуалізуються у розрізі економічної і соціальної діяльності суспільства у світовому масштабі.

Під природним середовищем у літературі прийнято розуміти ту частину земної природи, яка безпосередньо пов’язана з життям і господарською діяльністю людини. Вона окультурена, перетворена людиною та пристосована до своїх життєвих потреб. Природне середовище складає матеріальну основу існування людського суспільства. Поряд з терміном «природне середовище» широко вживаються терміни «навколишнє природне середовище» та «довкілля». Ці терміни є в цілому однаковими за своїм етимологічним значенням за виключенням окремих деталей. Якщо природне середовище включає природні тіла і природні процеси, що взаємодіють з людиною в процесі виробничої і невиробничої діяльності, то в оточуюче середовище – довкілля входять окрім природного середовища, штучно створені людиною матеріальні компоненти, явища і процеси. Іншими словами, навколишнє середовище – довкілля можна визначити, як природне середовище і створений людиною матеріальний світ, який оточує людське суспільство, впливає на нього і, у свою чергу, підлягає впливу і перетворенню з боку людини. Такий вплив повинен бути або позитивним або нейтральним але, нажаль, існує й негативний вплив на довкілля – злочинний.

Згідно з ч. 1 ст. 11 КК України, злочином вважається передбачене чинним КК України суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб’єктом злочину. Наведене визначення злочину є універсальним і може бути покладене в основу до визначення будь-яких злочинів, в тому числі й злочинів проти довкілля. Таким чином, злочинами проти довкілля необхідно вважати передбачені Розділом VIII Особливої частини КК України суспільно небезпечні винні діяння (дії або бездіяльність), що створюють реальну загрозу завдання шкоди чи завдають реальну шкоду довкіллю, як об’єкту кримінально-правової охорони і які вчиняються суб’єктом лише цих злочинів.

Всі злочини, що зосереджені у Розділі VIII «Злочини проти довкілля», в залежності від об’єкта умовно можна поділити на такі групи:

  • злочини у сфері забезпечення екологічної безпеки (ст.ст. 236; 237; 238; 253 КК України);
  • злочинні посягання на живу природу (ст.ст. 245; 246; 247; 248; 249 КК України);
  • - злочинні посягання на об’єкти неживої природи (ст.ст. 239; 239-1; 239- 2; 254; 240; 241; 242; 243; 252 КК України);
  • злочини, що порушують правові норми у сфері екології (ст.ст. 244; 250; 251 КК України).

Бершадським районним судом Вінницької області проведено узагальнення судової практики розгляду справ про злочини проти довкілля за І півріччя 2019 року в порівнянні з І півріччям 2018 року, метою якого було виявлення складних і спірних питань застосування положень кримінального права під час судового розгляду кримінальних справ передбачених розділом VІІІ «Особливої частини» Кримінального кодексу «Злочини проти довкілля.

Так, протягом І півріччя 2018 року у Бершадському районному суді Віннницької області на розгляді перебувала одна справа зазначеної категорії, яка надійшла до суду після апеляційного оскарження вироку Бершадського районного суду Вінницької області від 08.06.2016 року, згідно якого особу «О», було визнано невинуватим у пред’явленому обвинуваченні за ст.. 254 КК України, однак з підстав ч. 1 ст. 412 КПК України його було скасовано та направлено справу на новий розгляд, а тому ухвалою Бершадського районного суду  Вінницької області від 05.05.2017 року справу було прийнято до свого провадження. Судовий розгляд по даній справі триває на даний час то ж ухваленого кінцевого рішення по справі немає.  

Аналіз І півріччя 2019 року показав, що на розгляді Бершадського районного суду Вінницької області перебуває дві справи даної категорії злочинів, однією з яких є вищезгадана справа, та ще одна по обвинуваченню особа «У» у вчиненні злочину передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, обвинувальний акт відносно якого надійшов до суду 03.01.2019 року. Кінцевого результату розгляду даної кримінальної справи у І півріччі 2019 року також немає.

З урахуванням викладеного, при здійсненні узагальнення  судової практики по справа про злочини проти довкілля за період І півріччя 2019 року в порівнянні з попереднім періодом, через відсутність кінцевих рішень у справах зазначеної категорії немає можливості проаналізувати правильність застосування законодавства в постановленні суддями рішень в даній категорії справ.

 

Помічник судді                                    

Бершадського районного суду

Вінницької області                                                                       В.І.Дідківська