flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Строк зберігання об’єктом поштового зв’язку судової повістки

03 серпня 2023, 16:45

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду висловився щодо строку зберігання об'єктом поштового зв'язку судової повістки.

Про це йдеться в постанові КАС ВС у справі № 520/25250/21 від 8 червня 2023 рокуінформує П'ятий апеляційний адміністративний суд.

Рекомендовані поштові відправлення, у тому числі рекомендовані листи з позначкою «Судова повістка», рекомендовані повідомлення про вручення поштових відправлень, поштових переказів, адресовані фізичним особам, під час доставлення за зазначеною адресою або під час видачі у приміщенні об'єкта поштового зв'язку вручаються адресату, а у разі його відсутності - будь-кому з повнолітніх членів сім'ї, який проживає разом з ним.

У випадку неможливості вручення одержувачам поштові відправлення, внутрішні поштові перекази зберігаються об'єктом поштового зв'язку місця призначення протягом одного місяця з дня їх надходження, відправлення «EMS» - 14 календарних днів, міжнародні поштові перекази - відповідно до укладених угод.

Після закінчення встановленого строку зберігання поштові відправлення, поштові перекази повертаються відправнику.

КАС ВС звернув увагу, що у пункті 116 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених урядовою постановою від 05.03.2009 № 270, передбачено, що у разі невручення рекомендованого листа з позначкою «Судова повістка» з поважних причин рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через п'ять календарних днів з дня надходження листа до об'єкта поштового зв'язку місця призначення із зазначенням причини невручення.

Отже, порівняно зі строком зберігання об'єктом поштового зв'язку рекомендованого поштового відправлення, який складає один місяць, рекомендований лист з позначкою «Судова повістка» має менш тривалий строк зберігання та становить п'ять календарних днів з дня надходження листа до об'єкта поштового зв'язку.