flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розмір аліментів збільшено

06 вересня 2017, 15:36

 Донедавна мінімальний розмір аліментів на дитину складав 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

8 липня 2017 року  набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення  захисту права дитини на належне утримання  шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів»,   відповідно до якого збільшено мінімальний розмір аліментів з 30% до 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Так,  для дітей віком до 6 років прожитковий мінімум з 1 травня 2017 року складає 1426 гривень, з 1 грудня 2017 року - 1492 гривні, тому мінімальний розмір аліментів був би  428 грн. з травня, а з грудня - 447 грн.

Згідно з ухваленим Законом виплати по аліментах  на користь дитини складатиме 713 грн з травня і 746 грн з грудня.

Також цей Закон передбачає спрощений порядок стягнення аліментів, а саме: стягувач аліментів має право звернутися із заявою про стягнення аліментів судовим наказом. З моменту відкриття наказного провадження до отримання судового наказу про призначення аліментів, відповідно до законодавства, повинно проходити три дні.

Ще тепер можна подавати заяву про стягнення аліментів  за місцем проживання позивача.

Раніше аліменти, одержані на дитину,  були власністю того з батьків, на ім’я кого вони виплачувалися, і мали використовуватися за цільовими потребами. Наразі аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Вона має право брати участь  у використанні або самостійно розпоряджатися аліментами на її утримання.

Якщо ж на даний час здійснюються виплати за рішенням суду у розмірі 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, можна звернутися  до суду з позовною заявою про зміну розміру аліментів.

Зараз до суду подаються такі  позови. Так за період з 08 липня 2017  року  надійшло 30 заяв про стягнення аліментів у розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та 14 позовів про зміну розміру аліментів з 30% на 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.