flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз роботи із зверненнями та інформаційними запитами громадян за І півріччя 2017 року

20 вересня 2017, 08:32

Для поліпшення діяльності, спрямованої на виконання Закону України "Про звернення громадян", Бершадським районним судом Вінницької області з метою своєчасного виявлення причин, що призводять до порушення прав та інтересів громадян, двічі на рік проводиться узагальнення роботи зі зверненнями громадян.

Звернення громадян є одним із засобів захисту їхніх прав та законних інтересів. Це право закріплено у Конституції України. Так, у ст. 40 Конституції України зазначено, що всі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Протягом першого півріччя 2017 року судом проводилась системна робота щодо розгляду звернень громадян, вирішення порушених у зверненнях питань та усунення причин їх виникнення відповідно до розробленого Положення про організацію роботи за зверненнями громадян в Бершадському районному суді Вінницької області.

Діловодство за пропозиціями, заявами та скаргами громадян ведеться в суді з дотриманням вимог Конституції України, Закону України "Про звернення громадян", Законом України «Про інформацію» від 02.10.1992 №2657-ХІІ, нова редакція від 13.01.2011 року №2938 , Закону України «Про звернення громадян» від 02.10.1996 року №653-14 та Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.1997р. №348, Інструкції з діловодства в апеляційному загальному суді, затверджена наказом ДСА України від 17 грудня 2013 року №173, Закону України «Про статус народного депутата України», « Про статус депутатів місцевих рад» від 11.07. 2002 року №93, в частині розгляду депутатських звернень і запитів.

Кожне звернення громадян реєструється у відповідному розділі комп’ютерної програми документообігу загальних судів з привласненням відповідного номера, індексу та категорії звернення, а також журналі реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян з привласненням відповідного номеру, коду та категорії.

Найважливішими завданнями відповідальної особи по роботі зі зверненнями громадян та юридичних осіб Бершадського районного суду Вінницької області під час розгляду звернень та інформаційних запитів є конкретний розгляд питань, порушених заявниками, надання максимально можливого сприяння у їх вирішенні всебічного, своєчасного розгляду звернень громадян, порушених у них проблем, оперативне вирішення їх, захист законних прав та інтересів громадян та недопущення посягання на них.

Робота зі зверненнями громадян у суді здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства та направлена на забезпечення реалізації конституційного права громадян на звернення із заявами чи скаргами щодо оскарження певних рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень, відновлення їхніх порушених прав і законних інтересів. Відповідальна особа постійно здійснює систематичний аналіз та узагальнення звернень громадян з метою виявлення причин, що їх породжують, а також найбільш гострих суспільно значущих проблем, які потребують негайного розв’язання.

Звернення громадян та юридичних осіб розглядаються та вирішуються у строки, визначені законами. За результатами розгляду громадянам та юридичним особам надаються обґрунтовані та вичерпні відповіді. На всі письмові звернення заявникам надсилається письмова відповідь про наслідки розгляду звернення та прийняте рішення. Після опрацювання кожного та надання відповіді звернення формується у справу та зберігається в нарядах відповідно до номенклатури суду.

Протягом І півріччя 2017 року до Бершадського районного суду Вінницької області  надійшло 1 письмове звернення громадян.

Аналіз змісту звернення дає можливість визначити основні проблемні питання, які порушуються громадянином у своїй скарзі, зокрема:

  • щодо порушення вимог ведення судового засідання (процедури ведення судового засідання) по кримінальному провадженні.

Заявнику роз’яснено, що виходячи із системного аналізу норм КПК України сторонами у кримінальному провадженні є сторона обвинувачення, сторона захисту та потерпілий.

Заявник не є стороною кримінального провадження, а будучи лише його учасником, обмежений правами, описаними у ч. 2 ст. 60 КПК України:отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію; подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи; отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

Відповідно до ст5 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається.

Виходячи із вищевикладеного, всі питання з приводу розгляду даної справи , вирішуються у встановлений законом спосіб виключно судом, в провадженні якого ця справа знаходиться.

З урахуванням того, що по даному кримінальному провадженні  заявник не є стороною кримінального провадження, а лише заявником , а тому позбавлений права спонукати суд до вчинення будь-яких дій, спрямованих на розгляд провадження.

Також на розгляд до Бершадського районного суду Вінницької області надходять інформаційні запити.

На виконання пункту 10 статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» в Бершадському районному суді Вінницької області проводиться аналіз роботи із запитами на отримання публічної інформації.

Публічна інформація – це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана, або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених законом України «Про доступ до публічної інформації».

Дотримання встановленого порядку надання публічної інформації (опрацювання, систематизація, аналіз та контроль щодо задоволення запиту) про діяльність Бершадського районного суду Вінницької області організовують і забезпечують працівники апарату суду.

Відповідно до вимог чинного законодавства протягом І півріччя 2017  року на адресу Бершадського районного  суду надійшло 9 запитів від громадян на отримання публічної інформації. Запити надходили як поштовим, так і електронним зв’язком та зареєстровані засобами КП «Д-3».

Вказані запити стосувалися таких питань:

  • надання інформації по кримінальному провадженні;
  • стосовно призначення голови суду;
  • стосовно суддів та помічників;
  • про виділення службових квартир суддям 2013-2017 рр.;
  • список працівників Бершадського районного суду з зазначенням голови, судді –спікера, прес-секретаря;
  • статут суддів, рішення «ЗУ «Про очищення влади»

На всі запити вчасно було надано відповіді та роз’яснення.

У всіх випадках відповіді були надані в письмовій формі та направлені запитувачам засобами поштового та електронного зв’язку.

Протягом І півріччя 2017 року відсутні випадки оскарження відповідей на інформаційні запити, які подавались до Бершадського районного суду Вінницької області в порядку Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Організація роботи з напрямку забезпечення виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» контролюється керівництвом Бершадського районного суду Вінницької області.      

Слід відмітити, що в процесі розгляду запитів на отримання публічної інформації в порядку, визначеному Законом України «Про доступ до публічної інформації», у суді продовжує застосовуватись процедура «трискладового тесту». Враховуються доводи запитувача в приводу того, чому, на його думку, конкурентний суспільний інтерес в отриманні інформації з обмеженим доступом переважає законний інтерес обмежити доступ до неї (за наявності таких доводів). Перевага конкурентного суспільного інтересу над законними інтересами зобов’язує до надання запитуваної інформації та зняття з неї статусу інформації з обмеженим доступом.

Необхідно зауважити, що протягом І півріччя 2017 року до Бершадського районного суду не надходили повторні звернення, що свідчить про те, що робота зі зверненнями проводиться на досить високому рівні із наданням максимально повноцінної інформації щодо порушених у зверненнях питань, їй приділяється постійна увага, як одному із пріоритетних напрямів діяльності суду.

З наведеного вище можливо дійти висновку, що на звернення громадян надаються вичерпні та детальні відповіді відповідно до юрисдикції та в межах повноважень суду.

 

 Помічник судді                                                             Є. К. Даніленко