flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 грудня – День працівників суду!

15 грудня 2011, 10:58
Враховуючи роль судів у забезпеченні захисту прав і свобод людини і громадянина, в утвердженні принципу верховенства права та розвитку і зміцненні України як демократичної, правової держави Указом Президента «Про День працівників суду» від 08.12.2000 № 1318/2000 в Україні 15 грудня встановлено щорічне професійне свято - День працівників суду.
         На мій погляд, це цілком заслужено, бо, як гласить Конституція України, судді - це носії судової влади. Завдання судової влади в будь-якому демократичному суспільстві полягає в тому, щоб, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечувати захист гарантованих Конституцією та законами України прав і свобод людини та громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства і держави.
         У Бершадському районі вирішенням питань верховенства права займається Бершадський районний суд Вінницької області. Працюють в ньому високопрофесійні судді Гуцол В.І., Губко В.І., Жарун А.П., Полотнянко Ю.П., які докладають чимало зусиль задля зміцнення демократичних засад судочинства, забезпечення неупереджених, справедливих рішень, які виносяться іменем держави. Працівники апарату суду, який очолює керівник апарату Прокопець В.М. щоденно з відповідальністю виконують свої посадові обов’язки, сприяють громадянам розібратись у будь-яких питаннях з якими вони звернулись до суду.
         Питання діяльності судової влади в Україні викликає великий суспільний інтерес. Для забезпечення гласності та відкритості Бершадського районного суду здійснюється розміщення та постійне оновлення інформації на WEВ-сторінці в мережі Інтернет. На виконання закону України «Про доступ до судових рішень» забезпечено постійне внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень, електронних копій постанов та рішень суду.
              З метою створення сприятливих умов для реалізації конституційних прав громадян на інформацію та забезпечення прозорості діяльності суду встановлено інформаційний стенд для розміщення оперативної інформації про діяльність суду, реквізити сплати судового збору, графік особистого прийому громадян.
Своє професійне свято працівники Бершадського районного суду зустрічають з досить вагомими трудовими здобутками.
У суспільстві склалася неадекватна оцінка діяльності судів і стану здійснення правосуддя взагалі, і здавалося б, що рівень довіри громадян до суду невисокий (оцінюючи судову систему, треба знати, що нема на землі країни, в якій би всі були задоволені судом). Але це тільки з першого погляду. Насправді ставлення людей до суду характеризується дещо інакше.
Про це свідчить тенденція до постійного збільшення кількості звернень громадян до суду. Так, станом на 1 грудня 2011 року в провадженні суду перебувають 12.742 справ та матеріалів, зокрема, кримінальних 276, цивільних 1674, адміністративних 8280, справ про адміністративні правопорушення 2512.
Це є свідченням утвердження у суспільстві думки про те, що суд – це найефективніший спосіб захисту прав.
Попри значне навантаження на суддів, ними забезпечується якісний розгляд переважної більшості справ у розумні терміни.
         Судді намагаються справитися з ще одним важливим завданням - навчити людей поважати закон. Бо якщо громадянин порушить його, то це не мине безкарно, за вчинене доведеться відповідати. Тож постійно серед учнів шкіл, у трудових колективах району ними проводиться роз’яснювальна та профілактична робота.
         Це професійне свято – чудова нагода висловити щиру вдячність усім працівникам суду за принципову та неспокійну працю, спрямовану на панування правди та закону.
Вітаючи усіх своїх колег з професійним святом, бажаю вірного служіння ідеалам добра і справедливості, енергії і наснаги, міцного здоров’я, щастя і родинного затишку. Нехай удача та професійні успіхи будуть Вашими постійними супутниками у житті. Мужності Вам, терпіння і оптимізму. Зі святом!
 
Анатолій Куйбіда,
голова Бершадського районного суду
Вінницької області