flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аліменти на утримання батьків

01 лютого 2024, 13:38

Аліменти на утримання батьків: закон зобов’язує повнолітніх дітей утримувати батька й матір

Окрім сплати аліментів, діти зобов’язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

Закон зобов’язує повнолітніх дітей утримувати непрацездатних батьків, які потребують матеріальної допомоги. Про це нагадали у Центральному міжрегіональному управлінні юстиції України.

Суд встановлює розмір аліментів для батьків у твердій грошовій сумі або як частку від їхнього заробітку, враховуючи їхні матеріальний та сімейний стан.

При цьому суд враховує можливість одержання утримання від інших непред’явлених до позову дітей, дружини, чоловіка та власних батьків при визначенні розміру аліментів та додаткових витрат.

Також у виняткових випадках, якщо батьки хворі або мають інвалідність, а дитина має достатній дохід, суд може вирішити стягнути з неї одноразово або протягом певного строку кошти на покриття витрат, пов’язаних з лікуванням та доглядом за ними.

Окрім сплати аліментів, діти зобов’язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

Зверніть увагу:

  • якщо мати чи батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов’язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає;
  • суд може звільнити дітей від обов’язку утримувати матір чи батька та брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що батьки ухилялися від виконання своїх обов’язків;
  • несплата аліментів на утримання дитини, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три роки є підставою до скасування такого утримання.

“Пам’ятайте, рішення суду підлягає примусовому виконанню тільки після надходження відповідної заяви від стягувача до відділу ДВС”, – підкреслили юристи.

Джерело: Юридичний факт