flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Людина і закон. Право на звернення.

22 квітня 2013, 10:10

ПРАВО НА ЗВЕРНЕННЯ

          Особливе місце в системі засобів захисту прав, свобод та законних інтересів громадян посідає реалізація їх права на звернення. У статті 40 Конституції України зазначено, що громадяни України мають право звертатися до органів державної влади і місцевого самоврядування, та встановлено обов’язок органів влади і посадових осіб розглядати звернення й надавати обґрунтовані відповіді.

       Право на звернення є важливим конституційно-правовим засобом захисту та однією з організаційно-правових гарантій дотримання прав і свобод громадян.

      Робота зі зверненнями громадян у Бершадському районному суді проводиться відповідно до вимог чинного законодавства, це, зокрема, Конституції України, Закону України «Про звернення громадян» від 2.10.1996 року №393, Законів України «Про статус народного депутата України», «Про статус депутатів місцевих рад» – в частині розгляду депутатських звернень та запитів, Указу Президента України «Про заходи щодо забезпечення конституційних прав громадян на звернення» від 19.03.1997 року №241, інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об’єднаннях громадян на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою КМУ від 14.04.1997 року №348, а також відповідно до методичних рекомендацій по організації та веденню роботи із зверненнями громадян у загальних місцевих судах та апеляційних судах, розроблених відділом організаційного та методичного забезпечення Державної Судової Адміністрації України.

       Більшість звернень, які надходять до Бершадського районного суду, спричинені невпевненістю у забезпеченні прав громадян, правовою необізнаністю, у зв’язку з чим, зазвичай, є поспішними, надуманими та необґрунтованими.

     Для підвищення ефективності роботи суду щодо організації роботи зі зверненнями громадян, Бершадський районний суд забезпечує: узагальнення, аналіз стану роботи суду в частині звернень; особистий прийом громадян головою суду, керівником апарату суду та його заступником; обговорення звернень громадян на нарадах.

      Бершадський районний суд особливу увагу приділяє питанням виявлення та усунення причин, що породжують скарги громадян, вживає заходів для запобігання виникненню підстав для обґрунтованих повторних звернень та звернень до органів вищого рівня, вирішення питань про відповідальність посадових осіб, з вини яких допущені порушення.

     Суд при розгляді звернень громадян з’ясовує їх суть, вживає інші заходи для об’єктивного вирішення питань авторів звернень та усунення причин і умов, які спонукають громадян скаржитись. Судом і надалі вживатимуться заходи у напрямку захисту та забезпечення прав громадян, а також заходи щодо якнайшвидшого усунення причин, які спонукають громадян звертатись до суду зі скаргами.

Руслан ТИЩЕНКО, помічник судді Бершадського районного суду