flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Людина і закон. Розгляду цивільних справ належна увага.

22 квітня 2013, 10:11

РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ СПРАВ НАЛЕЖНА УВАГА

   Характеризуючи роботу Бершадського районного суду, можна сказати: одним із найважливіших його завдань є розгляд різних категорій справ. Зокрема, шляхом розгляду цивільних позовів здійснюються функції правосуддя і виконуються завдання цивільного судочинства – захист прав і законних інтересів фізичних, юридичних осіб і держави. За цих обставин суд покликаний спрямовувати свою діяльність на всебічне, повне і об’єктивне вирішення спору у повній відповідності з чинним законодавством.

 

   Точне і неухильне додержання та застосування норм матеріального і процесуального законодавства при розгляді і вирішенні цивільних справ є гарантією їх правильного, справедливого і швидкого вирішення з метою захисту й охорони суспільного ладу і державності України, прав та законних інтересів громадян і юридичних осіб усіх форм власності.

   Щорічно Бершадським районним судом складається звіт про роботу з розгляду цивільних справ, аналізуючи та порівнюючи показники якого можна робити певні висновки як про діяльність суду в цілому, так і про динаміку звернень громадян з окремими категоріями спорів. У 2012 році до суду надійшло 1062 справи, що на 183 менше, ніж у 2011-му.
    Перемінність показника викликають такі чинники: правова обізнаність громадян, оскільки захищати свої права може лише той, хто їх знає; соціальні процеси, які зумовлюють зіткнення приватних інтересів і порушення індивідуальних прав; розвиток окремо взятої галузі права та законодавства, які регулюють певну сферу суспільних відносин та інше.

   Близько 43% від усіх цивільних справ позовного провадження у 2012 році – це спори, що виникали із сімейних правовідносин (з них: про розірвання шлюбу – 23%, стягнення аліментів – 14%, спори про встановлення/позбавлення батьківських прав – 6%). У 2011му спори, що виникали із сімейних правовідносин, становили 38%від загальної кількості справ, які надійшли (з них: про розірвання шлюбу – 20%, стягнення аліментів – 12%, спори про встановлення/позбавлення батьківських прав – 6%).

   Тобто, ми можемо констатувати незначне зростання числа позовів про розірвання шлюбу та стягнення аліментів у пропорційному співвідношенні до інших категорій справ. Подальший аналіз і порівняння дають можливість визначити наявність або відсутність закономірності в цьому зростанні, а також визначити причину такого явища, вивчаючи зміст самих позовних заяв.

   Таким чином, проведення статистичної роботи дає можливість побачити цілісну картину роботи суду, виявити найконфліктнішу сферу суспільних відносин і навіть визначити причини зіткнення інтересів.

Євген ДАНІЛЕНКО, помічник судді Бершадського районного суду