flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відеоконференцзв'язок у судовій системі

23 грудня 2019, 15:11

   Однією із форм використання інформаційних технологій у судовій системі є відеоконференцзв'язок.

   Відеоконференція - це технологія, яка дозволяє візуалізувати відносини, обмінюватися даними і спільно обробляти їх в інтерактивному режимі, використовуючи можливості звичного всім комп'ютера, максимально наближаючи спілкування на відстані до реального живого спілкування. Для проведення відеоконференцій використовується спеціальна технологія - відеоконференцзв'язок. Взаємодію в режимі відеоконференцій також називають сеансом відеоконференцзв'язку.

   В судах України запроваджено відеоконференцзв’язок відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференцзв’язку».

   Наприклад, ст.232 Кримінального процесуального кодексу передбачається проведення допиту, впізнання в режимі відеоконференції під час досудового розслідування. А також статтею 158-1 Цивільного процесуального кодексу України передбачено участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції: « Суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи іншого учасника цивільного процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції».

   Проведення слухання в режимі відеоконференції заощаджує час та кошти, які витрачаються на доставку особи до приміщення суду, заощаджує час для проведення допиту свідка або учасників цивільної справи, які перебувають в територіально віддаленому місці від місця проведення судового засідання.

   Так за період 01.01.2019 - 30.09.2019, Бершадським районним судом Вінницької області проведено 110 засідань в  режимі відеоконференії:

- 107 ВКЗ з судами України;

- 3 ВКЗ з установами Державної пенітенціарної служби України.

   Крім того, Бершадським районним судом було забезпечено проведення  51 відеоконференцзв’язка на підставі ухвал інших судів.

 

  

Головний спеціаліст

з інформаційних технології

Бершадського районного суду

Вінницької області                                                                Кунянський М.П.